Cały zbiór książek ze "Świata Dysku" Terry'ego Pratchett'a. Bezkonkurencyjny mistrz satyry, ironii i fantastyki.
Poza tym bardzo lubię obie części Forrest'a Gump'a, jeśli ktoś poprzestał na filmie to warto sprawdzić i literki
Z polskich autorów najbardziej lubię Sapkowskiego.
Już kiedyś się tutaj wypowiadałem ale trochę się zmieniło więc dodam jeszcze Biblię, thrillery Jefferyego Deavera oraz książki Tatarkiewicza, Kołakowskiego, Szczepańskiego i Kotarbińskiego
Choć dawniej jeszcze się tym interesowałem no to nie dodałem do listy dzieł Bhaktiwedantay Swami
_________________ "wyjasnij mi kochana najpierw czym zajmuje sie...kobieta od banana? :O"
"skarbie... ona poprostu no ee... jest ;d"
żadko cokolwiek czytam, ale jesli juz książka powinna być ciekawa i nie opowiadająca o niczym. Ksiazka powinna byc napisana tak zeby mozna bylo z niej cos wyciagnac, nie taka ktorą po przeczytaniu nic sie nie dowie i odstawi na półkę, a potem nawet sie do niej nie zajzy.
Obecnie czytam Radio Armagedon Jakuba Żulczyka. Opowiada o zaginieciu pewnego chlopaka. Wydaje sie z pozoru moze zwykla ksiazka a'la mlodziezowa, ale jest to naprawde dobrze napisana ksiazka, jest duzo przemyslen bohaterow. jest nieco hm filozoficzna(?) Wszystkim ją polecam bo jest naprawde dobrze napisana ; )
nie umiem okreslic jednej ksiazki ale bardzo lubie "My, dzieci z Dworca ZOO" "Dzisiaj umra dwie osoby" "Bylam schizofreniczka" i wiele innych o podobnej tematyce
_________________ Ty i Ja to jedno
Ja Cie dobrze znam
I Ty mnie dobrze znasz!
Jeśli Ktoś jest z Krk i chce Kolczyki zapraszam i nie tylko z Krk Kontakt telefoniczny najlepiej lub na Pw:*
"Zmierzch" (seria), "Harry Potter" (seria), "Whisper nawiedzony dom", "Malowana mama".
_________________ http://www.fothost.pl/upload/08/46/c4574d84.jpg - Rodzinka.
I'll take your hope,
I'll take your fucking dreams,
I'll take your love,
I'll take everything you fucking bitch.
* Trainspotting - Irvine Welsh (kultowa)
* Buszujący w zbożu - Salinger (klasyk)
* Nazywam się czerwień - Orhan Pamuk (Nobel 2006)
* Lęk i odraza w Las Vegas - Hunter S. Thomson (jeśli ktoś się uważa za fana dobrej książki, a tej nie zna to znaczy, że fanem dobrej książki nie jest )
* Klub Pickwicka - Karol Dickens
* Ojciec chrzestny - Mario Puzo
* Zbrodnia i kara - Fiodor Dostojewski
* Obłęd - Krzysztoń (gratka dla fanów literatury pschologicznej w kierunku samobójstw itp rzeczy)
* Carrie, Misery, Christine, Pokochała Toma Gordona, Lśnienie - S. King
* Przerwana lekcja muzyki - Suzanna Kaysen
* Stambuł - Orhan Pamuk
* Jurajski Park - M. Crighton (książka lepsza od filmu)
* Frankentein - Mary Shelley
* Mechaniczna pomarańcza - Anthony Burgess (eeehh.. ulubiona)
* 100 lat samotności - G. Marquez (cudowna, jedyna, piękna)
Mogę wypisywać tytuły bez końca, bo czytam odkąd się tylko nauczyłam
_________________ "Proszę, podaruj mi uśmiech i miłość
A uczucie oddam ze zdwojoną siłą
Nie jest moją winą, że zapominasz o mnie
Że jestem tylko dzieckiem, samemu nie dorosnę "
*Córka opiekuna wspomnień - Kim Edwards
*Spóźnieni kochankowie - William Wharton
*Opowieści o wiedźminie - Andrzej Sapkowski
*Zamiana - nie pamiętam ;p
jest taka książka, która opowiada o chorobie psychicznej pewnej dziewczyny, nie pamiętam ani tytułu ani autora.
to te najważniejsze. Jak mi się przypomni to dopiszę.
"Harry Potter" - No jak bez tego?!
"Duma i Uprzedzenie" - Ale po ang., bo po polsku jest beznadziejny przeklad.
"Neron"
"Main kampf" - To akurat wywarlo na mnie dosc duze wrazenie.
"Antychryst"
Tworczosc Murakamiego, ktory jest dla mnie autorytetem jesli chodzi o pisanie.
"Daj mi!"
No i "Kroniki Wampirow" Ann Rice.
Dodalabym "Biblie Szatana" LaVeya, ale bedzie zaraz, ze propaguje satanizm. Coprawda ksiazka dosc kiepska, ale jak ktos lubi ta tematyke...
_________________ So you can kill yourself now, because you're dead <in my mind>, the boy you loved is the monster you fear.
My insanity.
Fight!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum