ja w sumie nie mam chyba ulubionego pisarza.. może za mało książek w życiu przeczytałam ; ]
za to wiem, kogo na pewno nie cierpię. Paulo Coehlo. >_<
nie wiem, co ta młodzież w nim widzi.. dla mnie to troche jak.. 'filozofia' dla nastolatków - nie znam żadnego dorosłego, który by się tymi książkami zachwycał..
Wysłany: 2009-04-24, 00:57
Jeśli chodzi o ksiązki to przewaga dramatu. A szczególnie upodobałam sobie tragedie. Bardzo lubie dzieła Szekspira. Podoba mi się ta zmiana w porównaniu do teatru antycznego.
Poza tym lubi Herberta i treny kochanowskiego.
Garbowska, raczej mało znana
Może Sowa i Kosmowska, ale raczej mało ambitnie piszą.
Nie trawię Coehlo i Kinga. Po prostu ich twórczość mi nie leży.
Nie mam zdania o Masłowskiej, na pewno to coś nowego ale chyba Nike za "Pawia Królowej" to za dużo.
David Gemmel za Drussa Legendę, Waylandera i kilka podobnych tytułów;
J.R.R Tolkien za Hobbita i Władcę Pierścieni;
J.K Rowling za Harrego Pottera;
Margit Sandemo, za liczne Opowieści, Sagę o Ludziach Lodu, sagę o Czarnoksiężniku i Sagę o Królestwie Światła
Homera za Iliadę i Odyseję, które jako jedyna z mojej szkoły przeczytałam w całości ( bo przerabiamy tylko fragmenty z Mitologii )
Adama Mickiewicza za Świteziankę i Niepewność
To tyle.
_________________ "Dowiedz się kim jesteś i pozostań sobą."
Lem, Heinlein, Harrison, Simak. Lubię też Kołakowskiego, Szekspira, Słowackiego i Gombrowicza (jeśli mowa o kwestiach lekturowych), ale nie znam wszystkiego. Na ogół też zbyt mocno wchodzę w treść, aby zwrócić uwagę na autora.
_________________ I touched the dream, I hold the dream, I have the dream
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum